Mūsdienu ēšanas paradumi ir krietni atšķirīgāki, nekā tie bija 20. gadsimta sākumā, kad, piemēram, nebija pieejami ātrās
ēdināšanas pakalpojumi. Bet pat tad, ja gatavojat ēdienu mājās, izmantojamo produktu kvalitāte diemžēl vairs nav tāda, kā agrāk. Gaļa tiek iegūta no iekštelpās audzētiem dzīvniekiem, kas ganību zālāja vietā saņem lopbarību, un tādas zivis kā lasis tiek audzēti noslēgtās ūdenstilpnēs, kur jūras aļģu vietā tie saņem zivju barību. Šie faktori būtiski ietekmē pārtikas uzturvērtību, un tādējādi arī mūsu šūnas, audus un organismu.
Zinzino BalanceTest ir vienkāršs, mājas apstākļos veicams tests, kas analizē asinīs esošās taukskābes un tādējādi atspoguļo tauku saturu, ko uzņemat ar uzturu. BalanceTest ir sausu asins paraugu tests, turklāt zinātniskie pētījumi pierāda, ka testa laikā gūtie rezultāti ir tikpat precīzi, kā izmantojot venozo asiņu paraugus taukskābju
satura noteikšanai. Lai veiktu testu, no pirksta gala ir nepieciešams noņemt tikai nelielu daudzumu asiņu un uzpilināt uz papīra strēmeles, turklāt tas aizņems mazāk nekā minūti. VITAS Analytical Services* veiks anonīmu asins sastāvā esošo 11 taukskābju** analīzi, nodrošinot 98% precizitāti.
Analīžu rezultāti ir pieejami aptuveni 20 dienu laikā tīmekļa v ietnē zinzinotest.com un sniedz informāciju par omega 6 un omega 3 taukskābju līdzsvaru, omega 3 taukskābju saturu, kā arī taukskābju aizsardzības profilu un vēl daudz ko citu.
Pētījumi liecina, ka taukskābju saturs asinīs ir cieši saistīts ar organisma veselības stāvokli.
*Vitas ir ķīmisko analīžu laboratorija, kas ir saņēmusi Labas ražošanas prakses (LRP) sertifikātu un lepojas ar 20 gadu pieredzi, sniedzot uz novatoriskām zināšanām un tehnoloģijām balstītus augstas kvalitātes pakalpojumus hromatogrāfijas analīžu jomā.
** 11 taukskābes ir: palmitīnskābe (PA), stearīnskābe (SA), oleīnskābe (OA), linolskābe (LA), alfa-linolēnskābe (ALA), gamma-linolēnskābe (GLA), dihomo-gamma-linolēnskābe (DHGLA), arahidonskābe (AA), eikozapentaēnskābe (EPA), dokozapentaēnskābe (DPA), dokozaheksaēnskābe (DHA).
Jūsu aizsardzība (taukskābju profila vērtība)
Profils atspoguļo 11 taukskābju saturu asinīs. Skala graduēta no 0 līdz 100, un mērķis ir 120 dienu laikā sasniegt 100, veicot BalanceTest otro reizi. Skala neatspoguļo personas veselības stāvokli, bet gan vienīgi taukskābju aizsardzības līmeni.
Omega 6 (aa) un omega 3 (epa) līdzsvars
Omega 6 (AA) un omega 3 (EPA) līdzsvars ir rādītājs, kas atspoguļo omega 6 taukskābju attiecību pret omega 3 taukskābēm. Līdzsvara rādītājs var būt nesabalansēts (virs 9:1), vidēji sabalansēts (no 9:1 līdz 3:1) vai sabalansēts (3:1 vai zemāks). Ja klienta rādītājs ir 3:1 vai augstāks, mērķis ir mainīt uzturu tā, lai sasniegtu 3:1 vai zemāku rezultātu.
Omega 3 līmenis (epa+dha)
Procentuālais rādītājs norāda, kāds ir EPA+DHA omega 3 daudzums no kopējā taukskābju profila. Omega 3 taukskābēm ir
būtiska un labvēlīga ietekme uz organismu, jo tās piedalās šūnu veidošanas procesā. EPA galvenokārt ir sastopams asinīs, muskuļos un audos, savukārt DHA — smadzenēs, spermā un acīs. Vēlamais testa rezultāts ir 8% vai vairāk. Saskaņā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) informāciju EPA un DHA veicina un uztur normālu sirdsdarbību. Tāpat DHA nodrošina normālu redzi un normālu smadzeņu darbību.
Šūnu membrānu caurlaidības indekss
Indekss atspoguļo piesātināto tauku attiecību pret omega 3 (EPA+DHA). Piesātināto tauku caurlaidība ir mazāka nekā omega 3
tauku caurlaidība. Labāka attiecība 4:1 (piesātinātie tauki pret omega 3 taukiem) uzlabos šūnu membrānu caurlaidību.
Garīgās veselības–uztura rādātījs
Indekss atspoguļo omega 6 (AA) attiecību pret omega 3 (EPA+DHA). Pietiekams daudzums jūras produktu izcelsmes omega 3 taukskābju un DHA uzturā veicina normālu smadzeņu darbību. Smadzenes ir nervu sistēmas vadības centrs. Tās uzrauga un kontrolē organisma reakciju uz informāciju, kas iegūta, izmantojot tādas maņas kā redzi, dzirdi, ožu un garšu.
Arahidonskābes (aa) veidošanās efektivitāte
Šis rādītājs atspoguļo to, cik efektīvi organisms spēj pārvērst ar pārtiku uzņemtās omega 6 taukskābes par neaizstājamām omega 6 (AA) taukskābēm. Ja efektivitātes rādītājs ir zemāks par 30%, uzturā ieteicams iekļaut pārtikas produktus ar augstu AA saturu, piemēram, vistas un tītara gaļu, cūkgaļu un rūpnieciski audzētu lasi.